Quantcast
Channel: bildirgec.org - etiketler: css framework
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

960 css çatısına yakından bakış

$
0
0
\
CSS çatılarının (framework) sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. CSS çatıları özellikle CSS ile kod yazmak konusunda henüz kendisini yeteri kadar geliştirmemiş olanlar için kimi zaman oldukça kullanışlı bir hal alabiliyor. Ancak bazı CSS profesyonellerine ve diğer dillerin programcılarına göre CSS, üzerine bir çatı geliştirilmesi gerekecek kadar zor bir dil değil.

Eğer herhangi bir CSS çatısı üzerine bir rehber okuduysanız, ilgili rehberlere bırakılan pek çok yorum yukarıdakilerle aşağı yukarı aynıdır. Benim görüşüm bu tip yorumların büyük çoğunluğunun bir miktar tatminsizliğe bağlı olduğu yönünde. 960 üzerinde biraz zaman geçirdikten sonra, web uygulamalarınızı geliştirirken size ne kadar zaman kazandırabileceğine inanamayacaksınız. Hiç olmazsa ilgili çatıyı sadece bir 10 dakikalığına inceleyin. Her zaman klavyenizin delete düğmesine basabilirsiniz ancak bunu yapacağınızdan şüpheliyim.

\
Artıları
  • Geliştirme zamanını önemli ölçüde kısaltıyor.
  • Temiz ızgara yapısına sahip.
  • Farklı tarayıcılar üzerinde problemlerle karşılaşma ihtimaliniz çok düşük. Bulduklarınızı da kolayca düzeltebilirsiniz.
  • Pek çok kişinin söylediğinin aksine "abartılmış" değil. Burada 3-4 KB'den bahsediyoruz arkadaşlar! Bu tip stillemelerinin pek çoğunu zaten neredeyse tüm web uygulamalarında kullanıyorsunuz.
  • Karmaşık anahatları kolayca oluşturun.

Eksileri
  • Adının "960" olmasının bir nedeni var. Web siteniz için başka bir genişliği kullanmak istiyorsanız, o zaman diğer çatılara göz atmanızı öneririm.
  • Diğer tüm "çatılarda" olduğu gibi bazı kısıtlamalarınız yok değil.
  • Onu siz yapmadınız. Kodun %100'ünün size ait olmasının verdiği his bir başkadır.

Kullanım
12 sütuna sahip bir altyapı üzerinde aşağıda gördüğünüz gibi oldukça sade bir anahat hazırlmak istediğinizi hayal edin. İlk olarak "container_12" adındaki bir sınıfa sahip bir kapsayıcı bir div oluşturmamız gerekiyor. 12'ye dikkat edin.

\
<div id="container" class="container_12"> ...içerik buraya </div>

Burada bir ID tanımlamanızın kesinlikle gereği yok ancak ben özellikle divin ne amaçla kullanıldığını daha sonra kolayca anlayabilmek adına divlerime genellikle bir ID atarım. 960'ın kötü yanlarından birisi de sınıfların elementin ne amaçla kullanıldığını belirtecek herhangi bir tanım içermiyor oluşu. Bu sebeple DIV'e bir ID ekleyerek bu kavram sorununu kolayca gidermiş oluyoruz.

Izgaralar

Şimdi de basit bir başlık ve iki sütunlu bir altyapı oluşturmak istiyoruz. Başlamadan önce tanıtıma bakarak ne kadar genişlikte bir ızgara kullanmak istediğinize karar verebilirsiniz.

\

Başlık genişliği olarak 940px seçeceğim (+20 px de marjlar için = 960), yan çubuk genişliği için 220px ve ana içerik kısmı için de 700 px seçeceğim.

Her bir div elementini bir sınıfa dahil etmelisiniz. Çatının kurallarına göre sınıf isimleri "grid_" öneki ile başlamak ve devamında istenen sütun sayısını girmeniz gerekli. Bizim durumumuzda "grid_12", "grid_3" ve "grid_9" sınıflarını kullanacağız.

<div id="container" class="container_12"> <div id="header" class="grid_12"> içerik buraya </div> <div id="sidebar" class="grid_3"> içerik buraya </div> <div id="mainContent" class="grid_9"> içerik buraya </div> </div

Çatının sunduğu stillerin üzerine her bir div için arkaplan rengi ve minimum genişlik ekledim. Bunu koda eklemedim zira sadece sütunları tanıtımda daha belirgin yapmak için ilgili stilleri kullandım.

Marjlar, yüzen divler ya da IE hileleri ile boğuşmadan bu anahattı inanılmaz derecede çabuk bir şekilde hazırladık. 960'ın gerçek gücü özellikle karmaşık gazete-benzeri arabirimler geliştirmek istediğinizde ortaya çıkıyor. Bu konuda daha fazla bilgi almak istiyorsanız buradaki screencast'ı izleyebilirsiniz.

960 GS İle İlgili İlginizi Çekebilecek Diğer Kaynaklar

\
960 CSS Çatısı İle Prototip Oluşturma
Grid 960 bir CSS çatısı olup geliştiricilerin hızlıca prototip tasarımlar oluşturabilmelerini sağlıyor. Şablonlar oluşturabilmek için inanılmaz araçlar bulunuyor? Neden mi? Çünkü hepsi sizin daha hızlı sonuçlar alabilmeniz için işin zor kısmını sırtınızdan alabilmenizi sağlıyor.
\
WP_Query ve 960 CSS Çatısı İle Gazete Teması Oluşturun
WP_Query oldukça güçlü bir araçtır. Bugün ilgili aracı kullanarak nasıl 3 sütunlu gazete şablonu oluşturabileceğinizi göstereceğim. Ana sütunda tüm blog girdileriniz yer alırken, yanlara ilerledikçe belirli kategorilere ait blogları listeleyeceğiz. Temel anahattımız ve temamızı sıfırlamak için 960 CSS çatısını kullanacağız ki bu sayede, işin büyük bir kısmı tamamlanmış olacak.
\
Web Tasarımı İçin Hangi CSS Çatısını Kullanmalısınız?
WordPress ve diğer platformlar için o güzel "magazin" temalarının nasıl oluşturulduğunu hiç merak ettiniz mi? Hepsi olmasa da pek çoğu, CSS Izgara Çatıları kullanılarak geliştirilmiştir. Bu yüzden siz de halihazırda sunulan CSS çatılarını kullanarak kendi magazin temanızı oluşturabilirsiniz. Karmaşık web sayfası anahatlarını çatı kullanmadan oluşturmak mümkün olsa da bunun günümüzde mazoşist bir tutumun bir ürünü olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu makalede günümüzde sunulan çatılara genel bir bakış atacak ve hangisini kullanmanız gerektiğine birlikte karar vereceğiz. CSS Çatıları Hakkında Yazdığım Diğer Yazılar
  1. Daha Hızlı Şablon Oluşturabilmek İçin Kullanılabilecek 9 CSS Çatısı
  2. Web Tasarımcıları İçin Kullanışlı 12 CSS Framework'ü, Şablonu ve Kod Sitesi
  3. Modern CSS'de Altın Oran
  4. BluePrint CSS Framework'ünü Kullanmak
  5. SenCSs: Layout Dışındaki Herşey İçin CSS Framework'ü

ilgili yazılar

Bu yazı pinkfloyd tarafından bildirgec.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. Kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.


Pilli Projeleri: Pilli.com: Kolektif Bağımsız İçerik | Sosyomat.com: Arkadaşını Etiketle | Put.io: Online Cloud Storage

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Latest Images